Квітнева погода то посміхається нам сонцем, то пустує вітерцем, а то і дощем загрожує. І ми дістаємо такі красиві і одночасно практичні шалі! Адже вони не тільки вкривають своїм теплом від мінливої ​​погоди, а й можуть додати вишуканості наряду.

Авторитетний журнал для дам колись заявляв: "Навряд чи нам відомий кращий спосіб перевірити смак справжньої леді, ніж подивитися на її вибір шалі і на манеру носити її".                                                                                               

Всі ми знаємо, що шаль - це велика в'язана або ткана хустка. До речі, у більшості народів- німців, французів, англійців, росіян та ін. це слово звучить приблизно однаково тому що воно запозичене з перської мови (schal).  

                                                         
Уже в XV столітті Схід славився майстерно тканими узорчатими шалями та хустками з вовни або шовку. Дивовижно, що вони були настільки тонкими, що легко просмикувалися крізь обручку.                                             
Чи знаєте Ви, що спочатку кашмірські шалі робили тільки чоловіки? Так-так! Традиційно це вважалося чоловічою професією. Причому, на роботу над звичайної шаллю три ткача працювали кілька місяців, а багату, з чудернацькими візерунками, ткали (тільки уявіть!) від півтора до чотирьох років. Тепер зрозуміло, чому шалі (особливо привезені з Індії) коштували таких неймовірних грошей: ціна справжньою кашемірової шалі доходила до декількох тисяч франків!

 

Модний шлях в Європу.

Поява шалей в Європі пов'язують з освоєнням Сходу. А ось саме повальна мода на цей аксесуар - наслідок розкішного подарунка Наполеона Бонапарта своїй коханій Жозефіні Богарне. Серед безлічі скарбів, привезених Наполеоном з єгипетського походу для Жозефіни, були кашемірові шалі. Саме дружина імператора, майстерно драпіруючи їх на собі, зробила шалі модними. Завдяки цьому ткані полотна стали неймовірно популярними серед французької аристократії.                                  

Але не тільки Жозефіна сприяла їх поширенню. У XVIII столітті, разом з модою на легкі жіночий одяг в античному стилі стало актуальним питання захисту від вітру та прохолоди. Все таки Париж не міг похвалитися настільки ж теплим кліматом, як міста Стародавньої Греції, звідки з'явилася мода на повітряні напівпрозорі наряди. Причому, французькі панянки були спантеличені пошуком того, що не тільки б гріло, але ще і гармоніювало з легкими нарядами.
Таким чином, шалі зійшли на Олімп європейської моди. 

Особливим мистецтвом вважалося красиво задрапірувати шаль. Кумедний факт! Про жінок того часу частіше говорили, що вони «добре задрапіровані», ніж «вони добре одягнені».
Більш того, на початку XIX ст. з'являється танець «па де шаль», присвячений, як ви розумієте, тканій героїні нашої розповіді.

Незабаром у Франції почалося виробництво шалей з різноманітних матеріалів. Саме від шалі відбулися її модні послідовники - широкий палантин і більш вузький шарф. Останній - то з'являвся в зимовому варіанті для захисту від холоду, то ставав практично невагомим і служив виключно декоративним атрибутом краси.


Також здавна цінувалися єгипетські і турецькі шалі. Не менш знамениті бельгійські шалі з гольчастим мереживом. А ось з Китаю прибули до Іспанії шовкові шалі, прозвані "манільськими" - їм належало стати частиною костюма іспанських циганок.

Друга половина ХХ ст. подарувала нам новий сплеск моди на шалі, який не згасає і до цього дня. Ми бачимо шалі і хустки в колекціях іменитих дизайнерів, а також на шиях і плічках багатьох зоряних див Голівуду, таких як Мерайя Кері, Шерон Стоун, Міла Йовович та інші.

Вовняна шаль для тепла і затишку або найтонша з шовку - як атрибут витонченості і розкоші - чудовий аксесуар модниці 21 століття!

 

Однак, ті з нас, хто вже відкрив для себе переваги шалей, напевно стикалися з таким питанням: як закріпити шаль, щоб вона не спадала при русі і лежала на плечах естетично задрапірована. На наш погляд, брошки - чи не найкращий спосіб фіксувати шаль. У колекції Bloomery є як класичні брошки, так і брошки-шпильки. І ті, і інші виконані в сріблі з справжніми квітами. Тому брошки Bloomery не тільки практичні, але й служать додатковим атрибутом краси. У поєднанні з брошкою шаль виглядає ще більш аристократично, адже ці два аксесуари сповнені гідності і справжнього шарму!


Побачити колекцію брошок Ви зможете на сайті: bloomery.eu/katalog/broshi/

 

Великі сміливі брошки-орхідеї. Діаметр: 7-12 см

 

 

 

Брошки з трояндами. Об'ємні брошки, діаметр - 6-7 см

 

 

Брошки-листки. Діаметр 5-7 см

 

 

Брошки-голки для прихильниць стильних експериментів. Довжина брошки - 8,5 см

 

 

 

Брошки-квітки діаметром 4-5 см для прихильниць більш стриманих аксесуарів:

 

 

Мініатюрні брошки 3,5-4 см у вигляді кола та овалу